Της Γεωργίας Πιστόλλα
Θεώρησα σκόπιμο να δημοσιεύσω κάποια δεδομένα που αναφέρονται στον πληθυσμό και στις κοινωνικές συνθήκες που ζει στην Ελλάδα ο πληθυσμός της, συγκρίνοντας τα με τον αντίστοιχο μέσο όρο των 28 Ευρωπαϊκών χωρών. Την έκρινα αναγκαία την δημοσίευση όσων άρθρων χρειαστεί ώστε να γίνουν ευρέως γνωστά τα επίσημα στοιχεία και όχι η χρήση τους μεμονωμένα και εξυπηρετώντας τους εκάστοτε σκοπούς.
Στην ενότητα πληθυσμός και κοινωνικές συνθήκες αναφέρονται στοιχεία σχετικά με : Δημογραφία και μετανάστευση, άσυλο και διαχείριση της μετανάστευσης, πληθυσμιακές προβλέψεις, την υγεία, την στέγαση, την εκπαίδευση και κατάρτιση, την αγορά εργασίας, τις συνθήκες διαβίωσης και ευζωίας, τα έσοδα –κατανάλωση-πλούτο, την κοινωνική προστασία, την νεολαία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τα εγκλήματα-ποινική δικαιοσύνη.
Ξεκινώ με την υγεία παρουσιάζοντας τρεις ενότητες, επίπεδο υγείας-φροντίδα στην υγεία και δείκτες θνησιμότητας. Όλα τα δεδομένα που απεικονίζονται σε διαγράμματα είναι δείκτες προτυποποιημένοι (άρα συγκρίσιμοι αριθμοί) σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας , γίνεται προβολή της αντίστοιχης εξίσωσης και εμφανίζεται η αντίστοιχη τιμή R-τετράγωνο στο γράφημα. Συγχρόνως παρουσιάζεται η χρονοσειρά που αφορά την Ελληνική πραγματικότητα και η αντίστοιχη που αφορά τις 28 Ευρωπαϊκές χώρες. Τα πρωτογενή δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν είναι από την Eurostat την οποία ιστοσελίδα σας αναφέρω για λόγους εγκυρότητας των δημοσιεύσεων που θα ακολουθήσουν(https://ec.europa.eu/eurostat/data/database). Κάθε δημοσίευση για να θεωρείται έγκυρη και επιστημονικά αποδεκτή πρέπει να αναφέρει την πηγή των δεδομένων που χρησιμοποίησε για την μελέτη της και τα συμπεράσματα της διαφορετικά εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες.
Στα διαγράμματα που ακολουθούν παρουσιάζονται:
- Τα υγιή χρόνια και το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση ανά φύλο. Ο δείκτης αυτός (HLY) μετράει τον αριθμό των ετών που ένα άτομο κατά την γέννηση του αναμένεται να ζει σε υγιή κατάσταση. Συνδυάζει πληροφορίες σχετικά με τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα.
- Αντίστοιχος του προηγούμενου είναι ο δείκτης αυτός στην ηλικία των 65 ετών. Μετράει τον αριθμό των ετών που ένα άτομο στην ηλικία των 65 ετών αναμένεται να ζει σε υγιή κατάσταση.
- Ο δείκτης ποσοστό του πληθυσμού από 16 ετών και άνω που δηλώνει ότι η υγεία του είναι καλή ή πολύ καλή είναι ένα υποκειμενικό μέτρο για το πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι είναι καλή ή πολύ καλή η υγεία τους.
- Στη συνέχεια παρουσιάζονται δείκτες με τον αριθμό των νοσοκομειακών κλινών/100.000 κατοίκους, τον αριθμό των ιατρών/100.000 κατοίκους αλλά και η αυτοαναφερόμενη ανάγκη για ιατρική εξέταση και φροντίδα.
- Τέλος παρουσιάζονται αρκετοί δείκτες θνησιμότητας .
Αν ο αναγνώστης τα μελετήσει με προσοχή θα καταλήξει στα συμπεράσματα που κάθε αντικειμενικός πολίτης μπορεί να αντιληφθεί. Εύλογο απορίας είναι πως σε όλους σχεδόν τους δείκτες προηγούμαστε των 28 Ευρωπαϊκών χωρών αλλά η ανασφάλεια των πολιτών για ιατρική εξέταση και φροντίδα είναι πολύ μεγαλύτερη στους Έλληνες πολίτες. Επειδή θα ακολουθήσουν και άλλα στοιχεία σε επόμενες δημοσιεύσεις θα τοποθετηθώ στο τέλος. Ας προβληματιστούμε όμως, μήπως η υγεία δεν είναι μόνο χρήματα για την υγεία ή αριθμός κλινών και ιατρών αλλά κάτι περισσότερο;
* Γεωργία Πιστόλλα, Μαθηματικός, Msc–Health, Mba–Health, Phd–Health
Email: geopist@gmail.com